mammatillknut

Alla inlägg under april 2016

Av Lisa Öqvist-Häggström - 23 april 2016 14:00

I slutet av augusti 2015 har vi varit med Knut till Neuropsykiatriska enheten på Sunderby sjukhus för en utredning. Efter ca 2 veckors utredning fick vi veta resultatet. Knut då 5,5 år, fick diagnosen ADHD med eventuellt drag mot autism. 


"Från 1177.se: Adhd innebär att man har svårt med koncentration och uppmärksamhet och att man ofta gör saker utan att tänka efter först. Man störs lätt om det händer mycket omkring en. En del med adhd är väldigt aktiva, andra känner sig trötta och har svårt att komma igång med saker. En del har svårt med sociala relationer. 

 

Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som inte syns på utseendet men som påverkar vardagslivet. Hur stora svårigheterna blir beror mycket på omgivningens krav och förväntningar."


För min del kan jag ju meddela att det var en lättnad att Knut fick diagnosen. Det är aldrig roligt att få höra att ens egna barn har någon sjukdom eller en funktionsnedsättning i det här fallet, men ändå så kändes det som en lättnad.


Knut har varit sedan dag 1 väldigt snabb av sig i allt och sen den dagen han lärt sig prata, har han pratat oavbrutet. Han har aldrig någonsin varit blyg eller grinat åt främmande människor. Man ska ju inte jämföra barn, men jag har ju alltid sett att Knut betett sig annorlunda i vissa situationer än andra barn. Om man tar tex på stranden, Knut har alltid gått och gått och gått och gått, aldrig suttit ner och lekt stilla. På stranden har jag sett andra barn i samma ålder som har suttit ner och lekt, visst även dom har varit uppe och gått, men kunnat sitta ner och leka.


Temperament har han ju också alltid haft och visst man kunde ju i början gissa sig till att det var en envis kille med mycket trots i sig. Men även där såg jag på andra barn i samma ålder, att deras humör och trots växte bort, men inte Knuts. Fick höra hela tiden att det växer bort, men det gjorde de aldrig. Samma att man skulle låta honom leka sig trött, så somnar han snabbt på kvällen. Det har aldrig heller varit något som gått på Knut, han har alltid varit svår att lägga sig och sova. Även idag kan han vara vaken till kl 23:00 på kvällen utan problem om man lät honom. Han har aldrig varit någon som somnat i soffan av trötthet eller att han själv säger att han är trött och vill gå och sova. Han vill alltid vara vaken och så har han alltid varit.


Utredningen började egentligen tidigare, på BVC bad jag om att få komma till BVC-psykologen och det var under vintern 2013. Jag kommer ihåg att jag kom med nästan helt nyfödda William på första samtalet med psykologen. Vi träffade henne några gånger och hon var till stort stöd för oss dom gångerna. Även hon kunde ju se redan där i början att Knut hade lite svårt att sitta still och koncentrera sig längre stunder, men hon ville ändå inte skicka remiss vidare för mer utredning ifall att det skulle växa bort. Istället så hade vi möte tillsammans med förskolan, specialpedagog och psykologen några gånger och försökte anpassa hans vardag på förskolan.


Under våren 2015 hade vi uppföljning och där psykologen gjorde om samma test på Knut som hon gjort tidigare år. Resutatet var att hon hade nog mycket material för att kunna skicka remiss vidare till Neuropsykiatriska enheten på Sunderby sjukhus, men hon sa att man kan även vänta 1 år för att se om han skulle lugna ner sig. Vi bestäme oss för att gå vidare med utredningen och i slutet av augusti 2015 fick vi starta den ca 2 veckors långa utredningen.


Det var en lättnad att få veta varför Knut inte alltid beter sig som alla andra, varför han inte alltid lyssnar som alla andra, varför han tjatar mer än alla andra, varför han alltid är svårare än alla andra, varför han blir så speedad i stora grupper och mycket folk. En lättnad som sa att vi inte är dåliga föräldrar, att vi inte uppfostrat Knut sämre än andra föräldrar, det var som en stor sten som lyfte från hjärtat när han fick sin diagnos. 

 

Vi har varit öppna direkt när Knut fick diagnosen, det är inget som vi vill hålla undan. På föräldramötet på dagis så pratade jag inför 2 avdelningar och berättade att Knut har ADHD. Jag fick hjälp av specialpedagogen som berättade vad ADHD är för något. Vi fick bra respons efter föräldramötet, att det var bra och modigt av oss att vara så öppna med det. Men för oss känns det som en självklarhet att inte dölja Knuts funktionsnedsättning. Det är viktigt att alla som kommer att umgås med Knut, vet om hans funktionsnedsättning och hans svårigheter. Det är inget som varken vi eller Knut ska skämmas för, anklagas för eller något som vi ska försöka dölja. Även om vi stött på motstånd för att vi först och främst skulle utreda honom och sen när vi fått reda på diagnosen fick vi höra att inte tro på den, att barn och speciellt pojkar är alltid snabba av sig.


Knut vet idag inget om sin diagnos och så kommer det att vara något år till. När han är nog stor så kommer vi att berätta om den, men den dagen har ännu inte kommit. Jag tror själv att det är en mild variant av ADHD som Knut har, han är ju inte utåtagerande eller är någon som går omkring och gapar och skriker och inte kan kontrollera sig själv. Knut är en snäll, rolig, sprallig, glad och omtänksam kille på snart 6 år, han älskar att umgås med kompisar och träffar gärna nya kompisar varje dag. Men han har en svårighet i och med sin ADHD.


Knuts svårigheter är bla:

- Vill gärna bestämma i allt, speciellt i lek med kompisar eller syskonen och har svårt för att inte få bestämma, vilket leder till konflikter. 

- Blir mer speedad i stora grupper och har svårt att då lugna ner sig och dämpa sina spontanta impulser.

- Svårt att ta ett nej när han väl bestämt sig för något.

- Kan bli problem när man ska iväg någonstans, speciellt om det är något spontant och inte planerat.

- Svårt att sitta still och koncentrera sig längre stunder, går lättare om det är något som han gillar.


ANNONS
Av Lisa Öqvist-Häggström - 22 april 2016 17:45

Denna fredag kör vi på pizza och mys framför en film :D

ANNONS
Av Lisa Öqvist-Häggström - 22 april 2016 09:03

Älskar fredagar på jobbet! :D

Av Lisa Öqvist-Häggström - 21 april 2016 14:02

Idag har vi APT på jobbet och då blire självklart fika :)

Av Lisa Öqvist-Häggström - 21 april 2016 10:17

Idag mår jag bättre, även om jag fortfarande snorar och hostar, så äre stor skillnad. Så då ska jag fara iväg och jobba ikväll :) men först lite utelek i solen för barnen!

Av Lisa Öqvist-Häggström - 20 april 2016 21:39

Jag har varit hemma under dagen, men testar nu ikväll att jobba. Än så länge håller halsen, men jag har både tekopp och vattenglas bredvid mig som jag får pimpla i mig för att inte hosta ihjäl mig :)

Av Lisa Öqvist-Häggström - 20 april 2016 15:06

William är helt tokig i katternas mat och fast vi har matskålarna högt upp på en byrå, så lyckas han stjäla... han tycker att det är helt normalt att äta kattmat ;P

Av Lisa Öqvist-Häggström - 20 april 2016 09:56

Idag är det planerat att jag ska jobba kväll, så jag sitter i soffan med en tekopp i handen och hoppas att min slemhosta försvinner så att jag kan jobba!

Presentation


Hej! Jag heter Lisa, jag är 30 år och är fru, sjuksköterska, husägare, Volvoägare och 3-barnsmamma! =)

♥ Knut 2010-06-01 ♥
♥ Agnes 2012-05-31 ♥
♥ William 2013-11-03 ♥

Välkommen hit!

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

Sök i min blogg

Statistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se